Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya tıklayın.

Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: islam büyükleri tanıyalım...  (Okunma Sayısı 1750 defa)
tanyurd
"YORULUNCAYA KADAR DEĞİL ŞEHİT OLUNCAYA KADAR MÜCADELEYE DEVAM"
MODERATÖR
Allah Razı Olsun
*****

Karma: 54
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 3963


dünya sürgün yeri bende sürgündeyim


WWW
« : 09 Kasım 2008, 01:46:33 »

Soru 1  : Adı Numan, baba adı Sabit, Hicretin 80.yılında Kufe’de doğup 150 tarihinde Bağdat’ta vefat etmiştir.
              İlmini babasının vefatından sonra annesinin İmamı Caferi Sadıkla evlenmesi neticesinde ondan almış,
              Abbasi halifesi Mansur’un kadılık teklifini kabul etmediği için hapse atılmış ve işkence çekmiş olan Hanefi mezhebinin kurucusu olan mezhep imamımızın adı nedir? 
Cevap  : İmamı Azam Ebu Hanife.
Soru 2  : İslam’ın dört büyük müçtehitlerinden biri olan, Muvatta isimli hadis kitabının yazarı ve Maliki mezhebinin
              kurucusu mezhep imamımız kimdir?
Cevap  : İmamı Malik İbni Enes.

Soru 3  : İslam’ın dört büyük mezheplerinden biri olan Şafi mezhebinin imamı kimdir?
Cevap  : İmamı Muhammed İbni İdris El-Şafi.

Soru 4  : Hadis ilminde üstün ilim ve yetkiye sahip olan, ezberinde bir milyon Hadis-i Şerif olduğu rivayet edilen,
              Müsned isimli hadis kitabının yazarı ve Hanbeli mezhebinin imamı kimdir?
Cevap  : İmamı Ahmet İbni Muhammed İbni Hanbeli.

Soru 5  : İslam dünyasının en büyük mutasavvıflarından olup Bağdatlı olarak tanınan, çocuk yaştan beri dayısı Sırrı
              Sakati hazretlerinin yetiştirdiği bu büyük mutasavvıf (tasavvuf alimi) kimdir? 
Cevap  : Cüneydi Bağdadi hazretleri.

Soru 6  : 17.yüzyılda yaşamış, VI. Murat’ın sarayında dört yıl görev yaptıktan sonra asıl isteği olan seyyahlığı (gezginciliği)
              tercih etmiş ve o günden sonra dünyanın bir çok yerini dolaşmış olan ünlü bir seyyahtır. İstanbul, Bursa, tüm
              Anadolu, Rumeli, Kırım, Viyana, Girit, Hazar Denizi, Volga dağları, Mısır, Sudan, Arabistan, Hollanda, 
              Danimarka, İspanya’yı dolaşıp hepsini yazmış ve bir kültür hazinesi olarak “Seyahatname” isimli eserini
              yazmış olan gezginimiz kimdir?
Cevap  : Evliya Çelebi.
Soru 7  : İslam alimlerinin en büyüklerindendir. Hicri 450, miladi 1059 yılında  İran’ın Tus yani Meşhed şehrinin bir
              köyünde dünyaya geldi. Hicri 505,  miladi 1111 de yine orada vefat etti. İçtihadı Şafi mezhebine göre idi.
              O  kadar çok kitap yazdı ki, ömrüne bölününce bir güne 18 sahife düşmektedir.  Hicri 484 de Bağdat’ta
              Nizamiye medresesine profesör oldu. Eserlerinden  bazıları; Mearifüs Sünen, Kimyayı Saadettir. İslami ilimleri
              her yönüyle  inceleyen “İhyayı Ulumid-Din” adlı eserin de yazarı olan bu alimimiz kimdir? 
Cevap  : İmamı Gazali.

Soru 8  : Avrupalılardan üç asır önce küçük kan dolaşımını keşfeden müslüman bilgin kimdir?
Cevap  : İbnül Nefis (1210-1288).

Soru 9  : “Ben insan beynindeki 10 milyar sinir hücresinin birbiri ile bağlantılarını görünce, iman etmekten başka çare
              bulamıyorum” diyen, 1979 Nobel armağanını (ödülünü) kazanan müslüman bilgin kimdir? 
Cevap  : Pakistanlı Prof. Abdüsselam.
Soru 10: Newton’dan önce diferansiyel hesabını keşfeden, cebir ilmini geometriye ilk uygulayan, dünyanın çapını ve iki
              meridyen arasını doğru olarak hesaplayan müslüman bilgin kimdir? 
Cevap  : Sabit Bin Kurra.

Soru 11: Dünyanın en meşhur 20 astronomundan biri, trigonometrinin mucidi, sinüs ve kosinüs tabirlerini ilk defa
              kullanan müslüman bilgin kimdir?
Cevap  : Battani (858-929).

Soru 12: Astronomi, matematik, fizik, jeoloji, formatoloji, botanik alanlarında eserler vererek asırlar sonrasına ışık tutan,
              dünyanın yuvarlak olduğunu, hem ekseni hem de güneş etrafında döndüğünü Kopernik’ten tam 500 sene önce
              ispat eden büyük müslüman alim kimdir? 
Cevap  : Beyruni  (973-1051).

Soru 13: Hayatını züht ve ibadetle geçiren, annesine verdiği söz sebebi ile Medine’ye geldiği halde Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve sellem.)’i
              görememiş, ama onun mübarek hırkasına kavuşmuş olan ALLAH dostu kimdir? 
Cevap  : Veysel Karani.

Soru 14: Tarihin felsefesini yapan, tarihi bir bilim haline getiren, sosyolojinin kurucusu, sosyal psikoloji, pedagoji ve
              şehircilik uzmanı “Mukaddime” adlı ünlü eserin sahibi müslüman düşünür kimdir? 
Cevap  : İbni Haldun (1332-1406).

Soru 15: “Kin tutan kimseye dostluk hatadır. Çıkrık çeviren anne ve nineler devlet adamlarına lanet okurken, resmi
              meclisteki memurların onları övmeleri, alkışlamaları boşunadır” gibi sözlerin sahibi olan, Bostan ve Gülistan adlı
              eserin yazarı, İranlı ünlü ilim adamı kimdir?
Cevap  : Şeyh Sadi Şirazi.
Logged


umeyye28
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 09 Kasım 2008, 11:58:22 »

ALLAH razı olsun kardeşim.
Logged
DaĞoĞlUu
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 09 Kasım 2008, 12:09:30 »

ALLAH razı olsun..
Logged
tanyurd
"YORULUNCAYA KADAR DEĞİL ŞEHİT OLUNCAYA KADAR MÜCADELEYE DEVAM"
MODERATÖR
Allah Razı Olsun
*****

Karma: 54
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 3963


dünya sürgün yeri bende sürgündeyim


WWW
« Yanıtla #3 : 09 Kasım 2008, 14:04:47 »

ecmain  olsun İNŞALLAH
Logged


Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: